De industrie heeft de afgelopen twee- á driehonderd jaar een serieus aantal sprongen gemaakt. Wat we tegenwoordig allemaal kunnen maken en met welke vernufte technologieën, is soms moeilijk voor te stellen. Automatisering en robotisering zijn zeker de laatste jaren steeds meer verfijnd. Echter, met al deze ontwikkelingen en mogelijkheden zijn ook de risico’s als werknemer toegenomen. Het is aan de werkgever opgelegd vanuit de wet om duidelijk te zijn over de gestelde risico’s en deze naar mogelijkheid in te perken. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Kom het hier allemaal te weten!

Risico Inventarisatie en Evaluatie

Voor werkgevers en leidinggevenden is het hoogstwaarschijnlijk oud nieuws, maar elk bedrijf (vanaf vijfentwintig medewerkers) is verplicht om een RI&E op te stellen. Hiermee analyseer je enerzijds de risico’s en de ernst ervan binnen jouw bedrijf, anderzijds stel je een plan met maatregelen op om de kans op ongelukken zoveel mogelijk te beperken. Dat je als bedrijf een RI&E hebt opgemaakt, wilt nochtans niet zeggen dat hiermee de kous af is. Veel bedrijven onderhouden het plan namelijk niet, of hebben er niet eens één. Niet alleen riskeer je hiermee een boete, je brengt ook onnodig je werknemers in gevaar.

Updaten: de grootste valkuil

Nergens staat beschreven hoe frequent je een RI&E moet uitvoeren of herbekijken. De meest voorkomende oorzaak dat een RI&E niet op orde is, is het gebrek aan herevaluatie. Is er een nieuwe machine bijgekomen, heb je verbouwingen gehad of ander materiaal aangeschaft? Dan is het nodig om de mogelijke risico’s opnieuw te evalueren en opnieuw na te gaan welke maatregelen je moet betrekken. Vaak wordt dit vergeten, waardoor de huidige RI&E niet meer volledig klopt en er bijgevolg in situaties niet correct gehandeld wordt. Vandaar is het erg belangrijk om hier opmerkzaam in te zijn en eventueel een tussentijdse update uit te voeren per zoveel termijn. En heeft je bedrijf een verandering doorgemaakt? Overweeg dan ook de noodzaak om het RI&E bij te werken.

Vergeet naast de RI&E overigens niet om ook de PMO aan je werknemers aan te bieden. Dit preventief medisch onderzoek doet een korte check-up naar de algemene gezondheid. Daarnaast beperk je gerelateerde risico’s wanneer je bijvoorbeeld investeert in de werkomgeving van een persoon die minder mobiel is of extra medische aandacht nodig heeft.

Een pleister op de wonde

Het kan altijd gebeuren dat er ondanks je inspanningen toch iets gebeurt. In dat geval is onmiddellijke opvolging belangrijk. Om dat het beste voor elkaar te krijgen, zorg je voor voldoende middelen die daaraan bijdragen. Naast het standaard EHBO-kistje en brandblusser, doe je er in een industrieel bedrijf vaak verstandig aan om een nooddouche te installeren. Mocht een werknemer onverhoopt in contact zijn gekomen met een gevaarlijke stof, zoals een zuur of chemische stof, dan is het noodzakelijk om deze persoon zich grondig te laten afspoelen met stromend water. Niet alleen voorkomt dit eventuele schadelijke gevolgen van het contact met de gevaarlijke stof, het kan ook de ernst ervan beperken.

De nooddouche verder besproken

Een nooddouche kopen zal wellicht één van de verstandigste keuzes zijn die je als werkgever kunt maken voor de gezondheid van je werknemers. Als je een veiligheidsdouche aanschaft, heb je trouwens nog keuze in het model. Je hebt namelijk de oogdouche, speciaal voor de ogen en de gelaatsdouche, die het gezicht in een keer kan afspoelen. Daarnaast heb je knijpdouche, die je flexibel kan gebruiken dankzij de wendbare slang en het kleine formaat en tot slot de plensdouche. Deze laatste dient om het hele lichaam te spoelen en kan je onderscheiden in de tankdouche en de thermo nooddouche. Omdat de tankdouche een optimale veiligheid garandeert, komt hij vaak voor in vooral de (petro-)chemische industrie, procesindustrie en scheepvaart. Hij beschikt namelijk over een grote opslagtank en heeft dus geen extra aansluitingen nodig om in noodsituaties te functioneren.

Hoe gebruik je een nooddouche eigenlijk?

Een nooddouche dient aan enkele eisen te voldoen. Ten eerste moet het zeer snel toegankelijk zijn, omdat het een eerste-hulpobject betreft. Ook mag het, afhankelijk van de soort stof waarmee gewerkt wordt, de nooddouche maar op een bepaalde afstand van de werkzaamheden geplaatst worden. Daarnaast dienen ze duidelijk zichtbaar gesignaleerd te staan. Met een eenvoudige handeling activeer je de waterstroom die het lichaam afspoelt. Je kan de veilheidsdouche op iedere kraan aansluiten en de afvoerslang mag je in de lavabo hangen, maar het mag ook aan de afvoer van de wasmachine aangesloten worden.

Wees dus zeker dat je de gevarendouche correct installeert volgens de gestelde normen. Op die manier maak je jouw bedrijf weer een stukje veiliger en kan je met een gerust hart aan het werk. Check onze gratis diensten om alle informatie en veiligheidsnormen omtrent de nooddouche te bekijken.