Een Google zoekopdracht toont dat de prijs van een enkele Bitcoin op het moment van schrijven meer dan 40 duizend euro is. Hoewel veel van het nieuws rondom Bitcoin in het afgelopen jaar terecht ging over de enorme winsten, is er minder discussie geweest over de berekening van de waarde zelf. Ook over hoe onder andere Google de waarde van de Bitcoin koers bepaalt, is voor veel mensen nog onduidelijk. Zoek je tegelijkertijd op verschillende cryptocurrency-uitwisselingen over de hele wereld, dan zul je waarschijnlijk enigszins verschillende waarden voor een enkele Bitcoin vinden. Hoe komt het dat de prijs varieert, afhankelijk van waar men kijkt?

Geen standaard prijs

De belangrijkste verklaring voor verschillen in prijzen van Bitcoins tussen diverse beurzen is het feit dat er, als een gedecentraliseerde digitale valuta, geen standaard prijs is op een bepaalde periode. Ook is er geen prijs die over de hele wereld toegepast wordt bij Bitcoins kopen. Dit komt doordat het niet gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, euro of een andere fiat valuta. Bitcoin is bovendien niet gekoppeld aan een specifiek land of een specifieke beurs. Net zoals bij alle andere soorten grondstoffen variëren de vraag en aanbod afhankelijk van de tijd en markt. Het gevolg hiervan is dat de prijs van Bitcoin fluctueert, wat het doet in alle landen en op alle beurzen, niet alleen in België dus.

Gemiddelde geschatte prijzen

Er is dus geen sprake van een wereldwijde standaard voor prijs van een enkele Bitcoin. Hoe kunnen beleggers er dan alsnog zeker van zijn dat een digitale valuta-uitwisseling of Google correct is bij het bepalen van de waarde? Het korte antwoord is dat deze prijzen in feite helemaal niet gegarandeerd nauwkeurig zijn. Een reden hiervoor is dat de meeste Bitcoin koers volgers een gemiddelde schatting of een recent verhandelde prijs berekenen op basis van de transactiegeschiedenis van een prominente Bitcoin beurs. Google baseert zijn cijfers bijvoorbeeld op de Coinbase API en koppelt daarom de waarde van Bitcoin aan een Amerikaanse dollar. Toch betekent dit niet automatisch dat Google daadwerkelijk gelijk heeft als het laat zien hoeveel een enkele Bitcoin op dat moment waard is.

Transactiekosten zorgen voor hogere prijs

Naast de onnauwkeurigheden bij het schatten van de kosten die in een prijsvolger of zoekmachine zijn ingebouwd, moeten beleggers ook rekening houden met het feit dat de werkelijke prijs van het kopen van die munt op een beurs naar alle waarschijnlijkheid hoger zal zijn. De reden hiervoor is dat de meeste beurzen een bepaald soort transactiekosten vereisen. Dit is doorgaans erg bescheiden in vergelijking met de prijs van een Bitcoin, vooral omdat de waarde de afgelopen maanden enorm is gestegen. Maar het introduceert verder onnauwkeurigheden in de prijs die je mogelijk ziet staan. In principe heeft dit niets te maken met de waarde van de cryptomunt, maar wel met het bedrag dat jij ervoor moet betalen.

Vraag en aanbod

Ten slotte verbinden Bitcoin uitwisselingen degenen die Bitcoin hebben en willen verkopen met degenen die willen kopen. Oftewel, vraag en aanbod is hierbij van groot belang. Verschillende beurzen kunnen trouwens diverse niveaus van vraag en aanbod hebben en de prijs kan hierdoor dan ook enigszins verschillen. Als de prijs op de ene beurs duidelijk lager is dan op de andere dan is de kans groot dat dit het niveau van vraag en aanbod verder zal doen verschuiven, wat ook het geval is bij gratis Bitcoin. Hierdoor zou het dus kunnen dat jij voor een enkele Bitcoin bij de ene beurs een stuk meer moet betalen dan bij een andere beurs.