gratis spelletjes candy crush

 

 

Met de komst van de computer zijn ook computerspelletjes populair. Waren dit vroeger gewoon simpele games op een cd-rom, zijn het nu hele virtuele werelden en verslavende social media spelletjes die de boventoon voeren. Overal worden deze spelletjes gespeeld. Niet alleen meer op de PC, ook op smartphones en tablets wordt massaal gespeeld. De lijst van online spelletjes: zowel op websites als downloadbaar als app wordt alsmaar langer en langer.

In-app purchases

Veel kinderen vinden het spelen van die spelletjes geweldig. Het is dan ook een regelrechte hype. Veel ouders vinden het prima dat de kinderen op de tablet of computer vrolijke spelletjes spelen. Het verzorgen van huisdieren, het bouwen van een eigen hotel, het maken van een eigen straat met winkeltjes en het onderhouden van je eigen boerderij, inclusief het oogsten van wortels, kroppen sla en het voeren van de dieren. Deze spelletjes lijken misschien gratis, maar ze zijn niet altijd helemaal kostenvrij, zoals je zou verwachten.

Wat voornamelijk het probleem is, zijn de in-app purchases, die veel geld kosten. Mensen worden verleid tot deze aankopen om sneller vorderingen te maken of om extraatjes te verdienen. Kinderen hebben er vaak geen erg in, maar de telefoonrekeningen die volgen zijn soms wel erg gepeperd.

Kinderen geven ongemerkt veel geld uit

In verschillende spelletjes waarbij in-app purchases mogelijk zijn, worden kinderen gemakkelijk verleid tot aankopen. Ze geven dan geld uit zonder het zelf door te hebben. Mijn Kind Online, een Nederlandse organisatie die ook in België actief is omtrent kinderen en online gedrag, constateerde dat kinderen online te makkelijk geld kunnen uitgeven. Met een simpel telefoontje of sms’je naar een 0900-nummer verkwisten kinderen zo tientallen euro’s per maand zonder er erg in te hebben.
Vaak spelen kinderen spelletjes in een virtuele wereld, waar ze spelen met een online poppetje - een avatar - die ze naar eigen smaak kunnen aanpassen. De spelers die online zijn, bewegen zich door de wereld. Ook op sociale netwerken worden steeds meer spelletjes aangeboden die op deze manier werken. Deze bestaan vaak ook uit virtuele werelden en lijken op tekenfilms. Zulke games zijn voor kinderen en zelfs volwassenen erg aantrekkelijk.

Twee werelden

De spelletjes voor kinderen zijn veilig, maar niet onschuldig. Er zijn namelijk twee werelden. De gewone wereld, waar kinderen hun huisdier kunnen opvoeden of hun winkeltje kunnen onderhouden zonder te betalen. Er is ook een wereld waar meer mogelijk is. Waar avatars mooiere kleren kunnen aantrekken, je meerdere dingen kunt kiezen en waar veel meer mogelijkheden zijn. Voor die verleidelijke extra's moet worden betaald. Dat is waar het soms fout loopt. Kinderen merken het verschil niet, ouders merken het pas als de telefoonrekening wordt afgeschreven. Uiteraard is het kwaad dan al geschied.

gratis spelletjes pacmanOmwille van de verdienmodellen van online games wordt er in de gratis versie telkens geprobeerd om je aankopen te laten doen voor meer spelplezier. Als je betaalt, wordt het allemaal veel leuker! Bij Habbo Hotel bijvoorbeeld, kun je credits verdienen door spelletjes te spelen. Maar de kinderen worden eigenlijk meteen doorgestuurd naar het betalen van geld voor spullen, omdat bijvoorbeeld het huisdier honger heeft of om nieuwe meubels te kopen. Zonder dat kinderen zich ervan bewust zijn, worden kinderen zo rechtstreeks als consument benaderd. Bij verschillende instanties kwamen al klachten van ouders binnen over onwaarschijnlijke uitgaven aan spelletjes. De bedragen swingen de pan uit en dat is toch schrikken. Het kan niet de bedoeling zijn dat kinderen zo eenvoudig geld kunnen uitgeven online. De kids zijn er vaak sneller mee weg dan ouders. Toch bestaan er oplossingen om het telefoonverbruik in te perken. Voorbeelden zijn een prepaid kaart en blokkeren van betalende sms-diensten.

Volledig gratis

Tuurlijk kan je online en via apps ook écht gratis spelletjes spelen.
Het aanbod gratis online games is zelfs overweldigend groot en voor alle geslachten en leeftijden, volwassenen incluis. Dochter, zoon, vaders en moeders vinden sowieso leuke spelletjes op spelletjeswebsites als spele.be of 1001spelletjes.be. Op beide sites vind je diverse soorten spellen: denkspelletjes, race- en autospelletjes, sport- en voetbalspelletjes, bouwspelletjes, vaak ook multiplayer games, enzovoort. Hoe kan het dat deze games dan wél volledig gratis zijn? Door klassiekere vormen van reclame zoals banners en ander advertentiemateriaal. Die kan je vervelend vinden, maar je vermijd er alvast torenhoge rekeningen door in-app aankopen door.

De populairste online spelletjes

Dit zijn de populairste online spelletjes, voor zowel als oud:

  • Tetris: al decennialang kent dit eenvoudige spelletje een gigantische succes. Ontdek dit leuke blokkenspel op verschillende spelletjeswebsites en als app.
  • Solitaire: dit kaartenspel bestaat al jaren als computerspel en als app. Lees de tips om in een recordtempo Solitaire uit te spelen en wordt een echte 'Solitaire-expert'!
  • Clash of Clans: voer clanoorlogen met miljoenen andere spelers en laat je meeslepen in een ongelooflijk avontuur. Dit spel kan je downloaden op je smartphone of tablet.
  • Mahjong: zoek alle paren Chinese symbolen tot alle stenen weggespeeld zijn. In de meeste online spelletjes zijn er verschillende niveaus. Ga jij de uitdaging aan?
  • League of Legends: in deze gratis computergame moet je samen met je team de thuisbasis van het vijandig team vernietigen. Versla minions, monsters en andere spelers en maak je held onverslaanbaar met unieke krachten!
  • Agario: verorber andere kleinere cellen en peuzel pellets op. Word jij de grootste cel? Kies je skin en leef je uit in dit spannende OMM.
  • Fortnite: vecht tegen andere spelers om als enige te overleven op het eiland. Je kan deze game gratis downloaden.
  • Sudoku: speel dit leuke puzzelspel nu gratis online op verschillende websites en apps (voor Android en iOS). In een mum van tijd word jij zeker en vast volledig verslaafd aan online Sudoku!
  • Candy Crush Saga: dit spel met snoepjes kent iedereen. Wist je dat er nu ook andere spelletjes bestaan zoals Candy Crush Soda Saga, Jelly Saga en Friends Saga?

STEAM, downloaden en spelen

Op internet is het gemakkelijk om spelletjes betaald te downloaden. Online betalingen doen is steeds veiliger en verbindingen zijn steeds sneller. Cd-roms installeren behoort intussen tot een ver verleden. STEAM is een online gaming dienst. Vergelijkbaar met een streamingdienst als Netflix kan je als lid van STEAM volledig computeronafhankelijk en dus via eender welk apparaat gamen. Leden van STEAM krijgen regelmatig de kans spelletjes gratis uit te proberen.