Vanaf de leeftijd dat je gaat werken is het belangrijk om een zichtrekening te hebben. Anders kan de werkgever niet jouw loon uitbetalen. Uiteraard kan het ook zo zijn dat je al eerder een zichtrekening nodig hebt. In dit artikel gaan we in op het afsluitproces en de keuze van een zichtrekening. Want hoe kies je nou de beste zichtrekening voor jezelf of voor je kinderen en partner? Daar gaan we dieper op in in deze blog.

Stap 1: Bepaal jouw wensen

De eerste stap is om jouw wensen op een rijtje te zetten. Bepaal wat jij belangrijk vindt bij een zichtrekening. Op die manier kom je achter een bepaald wensenlijstje. Hoewel de belangrijkste eigenschappen vaak overal hetzelfde zijn, kunnen er alsnog bank aanbieders zijn die niet aan jouw wensen voldoen. 

Daarom is het ook zo belangrijk om van jezelf te weten te komen wat je in een bank aanbieder zoekt. Niet alleen om te weten voor welke banken je kunt gaan kiezen. Maar juist ook om te bepalen welke aanbieders het zeker niet worden. Dat is vaak nog belangrijker om te weten. Op die manier blijven er vaak maar een paar aanbieders over, waardoor je veel makkelijker een keuze kunt maken.

Stap 2: Bank aanbieders vergelijken

Als je het wensenlijstje hebt gemaakt dan kun je banken met elkaar gaan vergelijken. Op die manier weet je wat de voordelen voor jou zijn als klant. Je kunt zelfs per zichtrekening vergelijken. Uiteindelijk komt er dan een zichtrekening als beste uit de test.

Zoals gezegd komen de meeste eigenschappen erg overeen. Het enige waar je naar moet kijken zijn de rente en de beheerkosten. Dat zijn twee belangrijke eigenschappen die de doorslag kunnen geven. Bij sommige banken staan beide op 0. Dat betekent dat je niets hoeft te betalen voor het beheer ervan en dat er ook geen rente geldt. 

Een ander belangrijk punt is dat niet alle banken meer een bankkaart kosteloos verstrekken. Bij sommige banken moet je daar een apart bedrag voor betalen. Op die punten moet je dus zichtrekeningen gaan vergelijken.

Stap 3: De verschillende rekeningen

Een zichtrekening heb je altijd nodig. Het kan alleen ook zo zijn dat je ook nog een andere rekening moet afsluiten. Stel je wil overstappen naar een andere bank voor een zichtrekening, maar je gaat ook samenwonen met jouw partner. Dan is het verstandig om ook meteen een gezamenlijke rekening af te sluiten. Gezamenlijke rekeningen zijn immers wel zo handig als je samenwoont. 

Op die manier kun je gemakkelijk de huur en boodschappen betalen zonder dat één iemand ervoor verantwoordelijk is. Zo’n gezamenlijke rekening biedt echt een uitkomst voor iedereen die een woning deelt. Of je nu met je partner woont of je beste vriendin. Het betalen van de huur, boodschappen en dates wordt veel gemakkelijker als je een gezamenlijke rekening hebt met elkaar.

Naast die gezamenlijke rekening kun je op den duur ook een jongerenrekening nodig hebben voor jullie kinderen. Tussen de 18 en 25 jaar kun je bij veel banken een gratis jongerenrekening afsluiten. Wellicht is het vroeg om daar nu al over na te denken. Toch kan het wel een reden zijn om naar een andere bank over te stappen. Naar dit soort zaken moet je dus ook kijken als je zichtrekeningen gaat vergelijken.

Uiteraard hangt het er ook vanaf hoe belangrijk die andere rekeningen voor jullie zijn. Als er voorlopig nog geen sprake is van een jongerenrekening, dan hoef je daar wellicht ook nog geen rekening mee te houden. Wat je belangrijk vindt verschilt per persoon. Vandaar dat je ook begint met het maken van een wensenlijstje.